
Administrative Interpretation No. 2013-01 

 

Date: May 15, 2013 

Topic: Interpretation of minimum lot width applicable to duplexes  

 

Staff is seeking Council confirmation of an Administrative Interpretation of the minimum lot widths applicable to 

duplexes under NBMC 18.10.040, to determine that the per-dwelling unit lot width requirement applies only to 

side-by-side duplexes, and not to back-to-back oriented units.  

Per NBMC 18.34.030, administrative interpretations clarifying the intent of provisions of the zoning code may be 

made subject to review and confirmation by resolution of the City Council. 

 

Background 

NBMC 18.10.040 establishes minimum lot widths for all uses.  The minimum lot widths applicable to duplexes 

under this section are as shown below (note highlighted text).   

NBMC 18.10.040: 

3. Minimum Lot Width: LDR CR HDR NB DC IC IMU USOD EP-1 EP-2 POSPF 

d. Duplex (per dwelling unit)  30' 30' 30' 30'  30'     

 

An applicant has come in for a pre-application review for a short plat to create a new lot on the east side of 

Ballarat Avenue and construct a back-to-back duplex, with one unit facing Ballarat and the other unit facing toward 

the alley.  The applicant has indicated that the duplex would appear as a traditional single-family home, and 

provided the attached image depicting the appearance that the duplex would be similar to.   

  

The new lot to be created with the short plat would be approximately 45 feet wide.  Under the minimum lot width 

requirements in NBMC 18.10.040 section 3, the applicant would not be able to construct a duplex on the lot due to 

insufficient width necessary for 2 units.  

 

Analysis 

The intent in establishing a per-dwelling minimum lot size in NBMC 18.10.040 section 3 was to ensure a reasonable 

lot width to accommodate two units.  However, this assumed that duplexes would be side-by-side.  When 

duplexes are back-to-back, it does not make sense to require a 60 foot wide lot, as only one unit is fronting to the 

street. 

 

Interpretation 

The per-dwelling unit lot width requirement for duplexes established in NBMC 18.18.040 section 3 is intended only 

to apply to side-by-side duplexes.  Back-to-back duplexes shall be subject only to the 30’ lot width requirement 

applicable to a single unit. 

Resolution 1621, Exhibit A




